AAI staat voor 'animal assisted interventions', dierondersteunde activiteiten dus. Vandaar ook de naam van AAIbaar... 

 

AAI bestaat al heel lang, zelfs bij de Egyptenaren en de oude Grieken werd de therapeutische meerwaarde van dieren al omschreven en werden dieren ingezet.  Doorheen de gehele geschiedenis kan je zaken terug vinden over het inzetten van dieren bij therapie op verschillende vlakken. Zo werden mensen met een mentale beperking gestimuleerd door het werken met en verzorgen van dieren. Binnen de psychotherapie werd ook reeds de meerwaarde ervaren en door sommigen ook beschreven. Nu zijn steeds meer mensen bezig met het wetenschappelijk onderzoeken van de effecten van het contact met dieren in de verschillende aspecten van de hulpverlening. Ook is er een tendens om dieren meer en meer in te zetten op verschillende domeinen.  Denk maar aan de corona honden of de slachtofferhonden bij de politie.... 

Net omdat er zoveel bereikt wordt, met het samenwerken met dieren, is het ook belangrijk dat er professionalisering is en dat er binnen bepaalde kaders gewerkt kan worden. 

 

 

AAI heeft verschillende vormen. De grote groepen kan je onderverdelen in AAT of animal assisted therapy, AAE of animal assisted education en AAA of animal assisted activities. AAT is vooral het inzetten van dieren als katalysator binnen een therapeutische werking. Daardoor wordt de therapie vaak zelf niet als dusdanig ervaren. De dieren zorgen ervoor dat de drempel verlaagd wordt. Dit wordt steeds door een therapeut aangeboden en de AAT is steeds gekoppeld aan therapeutische doelen die dan ook geëvalueerd worden.  
AAE zal de meerwaarde van dieren vooral plaatsen in een leeromgeving. Kinderen halen makkelijker de leer- en ontwikkelingsdoelen in samenwerking met of in de omgeving van dieren. Dieren werken hier motiverend, maar kunnen ook een mooi onderwerp worden om andere verschillende thema's mee te verduidelijken. Rekenen en meten is bijvoorbeeld zoveel leuker als je hiermee een hokje voor het schoolkonijn kan maken... Ook hier worden doelen nagestreefd en geëvalueerd. 
AAA zijn dan alle activiteiten die ondersteund zijn door dieren, maar die geen therapeutische doelen nastreven. Hierbij zijn de bezoeknamiddagen binnen WZC de meest gekende in ons land. 

 

Binnen AAIbaar richt ik me  vooral op AAE en AAA. Dit kan zowel individueel als in groep. Hierover kan je  meer info terugvinden op de pagina's Individuele (leer)begeleiding en Groepsactiviteiten .  Samen met mijn honden kan ik wel ingeschakeld worden binnen een therapeutische setting, wat dan wel onder AAT valt; maar AAIbaar op zich heeft dit niet als doel.  
Ik ga telkens doelen nastreven in overleg met ouders, leerkrachten, andere hulpverleners... en die ga ik regelmatige basis evalueren en bijsturen indien nodig. 

 

Er zijn overkoepelende organisaties die zorgen voor professionalisering van dit werkgebied. Door die organisaties te volgen, blijf ik steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van het werken met ondersteuning van dieren. 

 

 

Een heel belangrijk uitgangspunt voor mij is dat er begeleiding wordt aangeboden, met ondersteuning van dieren. Dat wil zeggen dat de dieren een hulpmiddel, een katalysator zijn om de begeleiding meer toegankelijk te maken! In geen enkel geval kan een van mijn dieren als therapeut beschouwd worden. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb